ZIngen om te ademen (Covid-19)

Zingen om te ademen


Heb je Covid-19 gehad en ben je nog steeds kortademig?

 

Wil je terug goed leren ademen zodat je minder pijn hebt bij het ademen, en je minder verkrampt bent?  Voel je wat angst om iets te doen, omdat je sinds corona snel zonder adem lijkt te zitten?


Dan is zingen om te ademen iets voor jou.

"Het is een zeer nuttige reeks sessies waarin men leert wat ademhalen is, welke lichaamsdelen hierbij (soms onbewust) meespelen en hoe deze optimaal te gebruiken om correct en ontspannen te kunnen ademen en dus functioneren.  Dit in eerste instantie in het kader van long-covid-revalidatie, maar eigenlijk voor iedereen zinvol."


Isabelle

Zingen om te ademen omvat: 


  • 4 sessies van 1 uur
  • online via ZOOM
  • groepjes van 4 tot 12 personen 


Wat doen we in die online sessies: 


  • praktische oefeningen om efficiënter te leren ademen
  • zelfmassage om spierspanning te helpen verminderen
  • zingen van eenvoudige liedjes
  • mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen in een veilige en ondersteunende omgeving


"Ik vond de oefeningen soms moeilijk, maar ze werkten wel.  Je moet gelijk bewuster met je ademhaling omgaan."


Hildegard 

INDIVIDUELE SESSIES


Zie je een groepsgebeuren niet goed zitten, maar wil je wel op deze manier ondersteund worden, dan kan dat ook.  Zowel online als in mijn praktijk in Linden (vlakbij Leuven).


Wil je eerst kort (gratis) kennismaken, dan kan je een (online) kennismakingsgesprek inplannen.


"Zingen om te ademen" is een reeks voor mensen die, na hun coronabesmetting, nog steeds problemen hebben met kortademigheid en ademnood. 

Voor bepaalde vormen van hyperventilatie (door verkramping van je spieren) en astma kan dit ook helpen.  De focus ligt op het (terug) aanleren van een efficiënte ademhaling door te zingen.


Er is geen enkele voorkennis vereist om deel te nemen.


Het is geen koor, geen gewone zangles, geen pure ademtechniek, maar wel ademhalings- en zangoefeningen die gebruikt worden om beter te ademen. 


Voel je je wat ongemakkelijk bij het idee om in groep te zingen?  Omdat de sessies online doorgaan, en er maar één persoon tegelijk hoorbaar is, staat je microfoon uit tijdens de oefeningen.  Niemand kan je dus horen.


Het doel is om ervoor te zorgen dat je na de reeks zelf aan de slag kan met je kortademigheid, door de tools die je geleerd hebt.  Dit is geen wondermiddel, maar het kan wel verlichting brengen.


Om ervoor te zorgen dat het zo veilig en gepast mogelijk is voor jouw huidige gezondheidstoestand, zijn er voorwaarden verbonden aan je deelname.  Deze kan je verder op deze pagina terugvinden.


Voorwaarden om deel te nemen: 


  • Je Covid-19 infectie is minstens 8 weken geleden.  
  • Je hebt geen zuurstoftoediening (meer) nodig.
  • Je kan 1u rechtop zitten zonder dat je nadien volledig uitgeput bent.


Weet je niet goed of het voor jou ok is om deel te nemen, neem dan gerust even contact op of plan een (online) kennismakingsgesprek in.

In februari 2020 ben ik besmet geraakt met Covid-19.  Dat ik nu nog steeds last ging hebben van kortademigheid, uitputting, vlagen van vergetelheid en continue verhoging was toen nog niet geweten.  Nu kennen we dat als long-Covid.


Aangezien kortademigheid en stemproblemen voor vele long-Coviders een probleem is, wil ik hen graag helpen om (via zang- en stemrevalidatieoefeningen) een deel van hun normale functioneren terug te krijgen.  Het is geen wondermiddel, maar het maakt het allemaal toch een beetje lichter.  

Ik kom zelf soms ook nog even adem tekort, maar kan dan met een eenvoudige oefening redelijk snel alles terug normaliseren.  Dat is wat ik ook aan anderen wil kunnen geven.  


"Soms voel ik: oei, mijn adem zit weer hoog.  Dan doe ik jouw oefening en gaat dat ineens heel snel terug rustiger.  Hier moet je veel minder hard aan werken om dat naar beneden te krijgen. Terwijl de buikoefeningen die de kinesisten aanleren, is echt van ok, nadenken, moet je precies zoveel inspanning voor doen. Terwijl als ik gewoon door mijn neus adem, gaat dat inderdaad veel sneller naar beneden."


Inge

"Die oefening van het bollen van de kaken. Dat helpt echt als iets teveel is, of het pakt toch op mijn adem, dan doe ik dat wel tussendoor. Dat helpt echt wel."


K.Z. 

"Een stukje angst is weggenomen door de geruststelling dat het niet enkel stappen achteruit is."


N.D. 

"Ik was nieuwsgierig of ik überhaupt verschil zou merken aan mijn ademen.  Mijn astma blijft natuurlijk aanwezig, maar mijn ademhaling is sneller terug onder controle te krijgen."


Joke 

KOMENDE REEKS Zingen om te ademen


Er is momenteel nog geen nieuwe reeks ingepland.


Heb je interesse om hieraan deel te nemen, dan kan je je emailadres en je mogelijkheden doorgeven.  Deze informatie zal enkel gebruikt worden om je op de hoogte te brengen van de volgende reeks.

 
 
 
 

Je kan ons volgen op Facebook.  We posten daar af en toe samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek over Covid-19 en wat zingen doet voor de gezondheid.